Hoe zet je Thee

Natuurlijk kun je wat water koken, er een zakje thee inhangen, even schudden en beginnen met het drinken van heet water met een smaakje.

Zonde! Het kan namelijk ook anders. Ja, het is misschien iets meer werk maar dat zal beloond worden! 

Losse Thee

Het verschil in losse thee en thee uit een zakje is namelijk enorm. Neem zelf eens de proef op de som. Ruik eerst eens aan een doosje met theezakjes en verwen daarna je neus door deze boven een zakje losse thee te hangen. Beter nog, kom eens gezellig langs in mijn productiekamer "De Theeplantage", als ik aan het werk ben en laat je verrassen door de diverse geuren die er dan ronddwalen. Echt lekker!

Water

Naast het gebruik van losse thee is het ook belangrijk dat je fris, zuiver en smaakloos water gebruikt. Als je leidingwater veel kalk bevat kun je het beste bronwater gebruiken. Als ik bijvoorbeeld op vakantie ben en het water heeft een "smaakje" dan gebruik ik flessenwater. Daarnaast is de temperatuur van het water belangrijk. Niet elke theesoort voelt zich prettig bij een watertemperatuur van 100 graden. Hier onderaan vindt je een lijstje met de juiste temperaturen.

Hoeveelheid Thee

Ook vraagt elke theesoort om een verschillende hoeveelheid losse thee. Sommige mensen vinden losse thee in een thee-ei doen een gedoe. Ik zelf vind dat reuze meevallen. Oké, het schoonmaken is soms iets lastig en er kruipen wel eens blaadjes door de gaatjes. Zelf gebruik ik vaak een T-Sac. Een handig soort van envelopje waarin je een schepje losse thee kan doen. Daarna even dichtvouwen en in je kopje of theepot hangen. Even wachten..... en genieten maar! 

Wist je dat een T-Sac meerdere keren gebruikt kan worden? Met 1 T-Sac kan je soms wel twee kopjes thee maken. Het scheelt wel welke soort thee je gebruikt. Het spreekt voor zich dat stevige donkere theesoorten meer kleuren, geuren en smaken blijven geven dan de lichtere soorten. Hieruit blijkt ook dat losse thee goedkoper is dan thee in zakjes. Daarnaast is het gebruik van losse Thee in T-Sac milieuvriendelijker.

Hieronder vind je een lijstje met daarin de hoeveelheden en temperaturen voor een optimale kop thee:

Soort Thee Hoeveelheid per kop Hoeveelheid per pot (1.5 liter) Water temperatuur Trektijd
Zwarte Thee 2 gram 12 gram 95 °C 3-5 minuten
Groene Thee 2 gram 12 gram 80 °C 2-4 minuten
Witte Thee 2 gram 12gram 80 °C 5-8 minuten
Rooibos Thee 2 gram 12 gram 100 °C 6-8 minuten
Kruiden Thee 3 gram 15 gram 100 °C 5-8 minuten
Vruchten Thee 3 gram 15 gram 100 °C 3-5 minuten

(2 gram is ongeveer één theelepel)

 

De hoeveelheden en trektijden zijn wel persoonlijk. Combineer en varieer totdat jij je favoriete smaak hebt ontdekt.

 

Als je de moeite neemt om losse thee te zetten en even de tijd neemt beloof ik je dat je vanaf nu meer van thee zult genieten dan ooit.

 

Theeze!!