Geschiedenis van Thee

Ik ben zelf niet zo van vroeger maar soms is het wel interessant hoe iets ontdekt is. Dat thee ontstaan is in China zal wel kloppen. Daar werd duizenden jaren geleden al thee gedronken. Het schijnt dat ene Keizer Shennong 5000 jaar voor Christus thee in een bos ontdekte. Door de wind vielen de bladeren van een theestruik in zijn pan met heet water waardoor het hete water veranderde in een smaakvolle vloeistof vol met geuren en kleuren.

Volgens een boeddhistische legende zijn de eerste theeblaadjes ontstaan uit de oogleden van een mediterende monnik. Deze beste man viel in slaap tijdens het mediteren en werd daar zo boos over dat hij zijn oogleden afsneed en deze op de grond gooide. Daaruit groeide een plant waarvan de bladeren gebruikt werden om thee te zetten. 

Voor het gemak en de lieve vrede houd ik het maar bij de eerste.

De eerste keer dat het woord thee in de Westerse wereld werd genoemd stamt uit 1559. In een boek van ene Giambattista Ramusio staat een verslag over een Perzische koopman die tijdens zijn bezoek aan China voor het eerst warm water, waarin theebladeren  hadden gekookt, had gedronken. Rond 1610 werd de eerste kleine hoeveelheid thee naar Nederland gebracht. In de 17e eeuw bracht de VOC grotere hoeveelheden gedroogde bladeren naar Nederland. In de 18e eeuw werden er door Nederlanders op Java en Sumatra theeplantages aangelegd. Thee was tot in de 18e eeuw alleen beschikbaar voor de rijke mensen, die bouwden zelfs theekoepels om daarin te genieten van dit warme smaakvolle watertje.

Dat thee nu niet meer alleen voor de rijken is kun je zien in mijn Webshop. Vanaf € 3,60 kun je al 35 keer genieten van een heerlijk, eerlijk en pure kop thee!