Wat is Thee?

Thee is zo lekker eenvoudig. Je laat gewoon de gedroogde bladeren van de theeplant in warm water zakken, je wacht een minuut of 4 en het genieten kan beginnen.

De officiële naam van de theeplant is Camellia Sinensis. Als de producten niet van deze struik afkomstig zijn is het eigenlijk geen thee maar een kruidenthee. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld Rooibos of Kamillethee.  

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat thee voornamelijk uit water bestaat. Wat wel belangrijk is om te weten dat het soort water wel enorm veel invloed heeft op de uiteindelijke smaak. Ik woon in Den Haag en wij hebben prima water dat uit het duinengebied komt, misschien iets te kalkhoudend, maar prima om thee mee te zetten. Woon je bijvoorbeeld in Sneek dan heeft het water toch echt een andere smaak. Dit komt door o.a. het soort water. Zo is er grondwater, oppervlaktewater en dus duinwater. Daarnaast is de plaats waar het water vandaan komt van belang en uiteraard ook de manier van zuiveren hiervan. Dus al met al best belangrijk.

Mijn stelregel is altijd; drink je thee zoals jij dat wilt. Dat geldt dus ook voor het soort water dat je gebruikt. Nederlands kraanwater is prima maar neem eens de proef op de som en zet eens een kop thee gemaakt met kraanwater en een kop thee gemaakt met bijvoorbeeld Spa blauw. Ben benieuwd of je het verschil proeft. Zou het leuk vinden als je het mij laat weten.

Naast water heb je natuurlijk ook thee ( gedroogde bladeren ) nodig. Het aantal soorten thee is te tellen maar als je op zoek gaat naar alle melanges gaat het je al snel duizelen. Onze importeur bied maar liefst meer dan 1000 soorten aan. Ik zelf heb bewust gekozen voor een assortiment van bijna 100 soorten. Wel wisselend. Dus per maand kan er dus een thee bijkomen of er eentje afvallen. Hou hiervoor mijn Facebook in de gaten of bezoek zo af en toe mijn web-shop. Zit er een theesoort, die jij lekker vind niet bij of laat ik jouw favoriete theesoort "vallen" geen nood, laat dat mij even weten en ik pas het aan.

Oké, we hebben dus water en gedroogde bladeren. Als je het water verwarmt en je laat de thee hierin trekken gaat er iets wonderlijks gebeuren. In het hete water geven de gedroogde bladeren hun geur, kleur- en smaakstoffen vrij. Ik blijf het prachtig vinden dat er zoveel verschil zit in de verschillende theesoorten. Een droog plantje bloeit weer helemaal op in het warme water en maakt daar een echt feestje van!

Een prettige bijkomstigheid van thee is dat bij het zetten daarvan cafeïne vrijkomt. Deze stof heeft een licht stimulerende werking. Deze stof wordt theïne genoemd. Je gaat er niet van huppelen maar net als koffie  word  je er wel scherper van. Een kopje thee bevat ongeveer 30 milligram cafeïne en een kop koffie ongeveer 75 milligram. Dus als je naast scherper worden dan toch ook een beetje rustiger wilt worden zou ik het wel weten!